Γιορτές ποίησης

Τις εκδηλώσεις τους για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης προετοιμάζουν η Εταιρεία Συγγραφέων, η Κοινωνία των (δε)κατων και το Εθνικό Κέντρο ΒιβλίουΜπορεί η ποίηση να έρχεται σε δεύτερη –ή και τρίτη-τέταρτη– μοίρα στα βιβλιοφιλικά έντυπα, όπως παραπονιούνται οι ποιητές, όλοι αναγνωρίζουμε όμως ότι το αρχαιότερο λογοτεχνικό είδος καλλιεργείται αδιαλείπτως και αγαπιέται με πάθος που δεν συναντάμε συχνά στους αναγνώστες της πεζογραφίας. Πολλή ποίηση θα ακούσουμε αυτόν τον μήνα, καθώς πλησιάζει η 21η Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Αφιερωμένες στον δεύτερο νομπελίστα μας είναι πολλές από τις εκδηλώσεις, μιας και το 2011 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού Ετος Ελύτη. Σημειώστε τις ημερομηνίες:

Παρασκευή 18 Μαρτίου, 7:30 μ.μ. (Café Dasein, Σολωμού 12): Η κάθοδος των βορείων. Ποίηση στο Κουτί – Ενα μεταφυσικό αλφαβητάρι με την Ελσα Κορνέτη και τον Γιώργο Αλισάνογλου (διοργανώνει η Κοινωνία των (δε)κάτων).

Δευτέρα 21 Μαρτίου, 7 μ.μ. (Public Πλατείας Συντάγματος, Αθήνα): Οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Βασίλης Βασιλικός, Κική Δημουλά, Ρούλα Κακλαμανάκη, Γιάννης Κοντός, Ανδρέας Μήτσου, Στρατής Πασχάλης, Λύντια Στεφάνου, Ευγενία Φακίνου, Τηλέμαχος Χυτήρης διαβάζουν ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη. Αντίστοιχα στο Public στη στοά Χιρς στη Θεσσαλονίκη, την ίδια μέρα και την ίδια ώρα, ποιήματα του Ελύτη θα διαβάσουν οι: Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Θωμάς Κοροβίνης, Ευτυχία Λουκίδου, Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου, Μάρκος Μέσκος, Ζωή Σαμαρά, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και την ανάγνωση θα συντονίσει ο Σταύρος Ζαφειρίου. (Διοργανώνουν η Εταιρεία Συγγραφέων σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ).

Δευτέρα 21 Μαρτίου, 8 μ.μ. (Café Floral, Πλατεία Εξαρχείων): «30 έως 30». Νέοι ποιητές διαμορφώνουν ένα τοπίο της νέας ποίησης και διαβάζουν από το έργο τους. Θα μιλήσει η Τιτίκα Δημητρούλια (Διοργανώνει η Κοινωνία των (δε)κατων).

Δευτέρα 21 Μαρτίου, 9:30 μ.μ. (Café Floral, Πλατεία Εξαρχείων): Μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων και της Κοινωνίας των (δε)κατων διαβάζουν ποιήματά τους.

Πέμπτη 31 Μαρτίου, 8 μ.μ. (Ελληνοαμερικανική Ένωση): Εκδήλωση με θέμα «Η ποίηση στην Κοινωνία των (δε)κατων». Θα παρουσιαστούν οι συλλογές ποίησης των Μαχμούντ Νταρουίς, Τσαρλς Σίμικ, Πάνου Καπώνη και Βασίλη Μαραγκού. Θα μιλήσουν: Παντελής Απέργης, Γιώργος Μπλάνας, Χρύσα Σπυροπούλου, Στρατής Χαβιαράς.

Το ΕΚΕΒΙ φροντίζει στίχοι του Ελύτη να ταξιδέψουν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Μυτιλήνη, στη Ρόδο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας και σύντομα θα ανακοινώσει λεπτομέρειες και για τις ποιητικές βραδιές που διοργανώνει σε συνεργασία με βιβλιοθήκες της επαρχίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΣΥΝΕΞΕΤΑΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ)

Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε όταν γράφουμε έκθεση