Μετά τις 15 Μαΐου οι πανελλαδικές

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα διεξαχθούν, φέτος, οι πανελλαδικές. Το φαινόμενο της πρόωρης άτυπης λήξης της σχολικής χρονιάς και οι αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής των εξετάσεων αποτελούν τους βασικούς λόγους μετάθεσης της έναρξης των πανελλαδικών μετά τις 15 Μαΐου, ημέρα που σηματοδοτούσε τα τελευταία χρόνια την έναρξη των εξετάσεων.
«Η λογική είναι να μην κλείνουν τόσο νωρίς τα σχολεία. Πέρυσι, έκλεισαν αμέσως μετά το Πάσχα», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας. Η αντιμετώπιση του φαινομένου, σε συνδυασμό με τις νέες επεμβάσεις στο σύστημα διεξαγωγής, οδήγησε στον καθορισμό της έναρξης των πανελλαδικών λίγες ημέρες αργότερα απ' ό,τι συνήθως (14/5 ή 15/5). Δεν ξεφεύγει, ωστόσο, από την προθεσμία, που πάγια δίνεται μεταξύ 15 και 20 Μαΐου.
Οι αλλαγές, κατά τ' άλλα, που συνδέονται με το «μάζεμα» του συστήματος αφορούν: α) την εξοικονόμηση χρημάτων (περαιτέρω μείωση αριθμού κέντρων και επιτηρητών, κατάργηση επιτροπών) και β) τη μείωση του αριθμού εισακτέων, πάγιο αίτημα των ΑΕΙ, που προτίθεται να ικανοποιήσει -για πρώτη φορά- το υπουργείο. Κάθε χρόνο τα ιδρύματα ζητούν τουλάχιστον το 50% των θέσεων που, εν τέλει, τους ορίζει το υπουργείο. Φέτος, πάντως, η πρόθεση είναι οι 88.000 περσινές θέσεις να μειωθούν μέχρι 10%.
Η υπουργός, σε τηλεοπτική εκπομπή, αναφέρθηκε και στις συγχωνεύσεις σχολείων. Δήλωσε πως δεν θα φτάσουν στο 20% του συνόλου, ενώ το βάρος θα πέσει στα (2.500) μονοθέσια-διθέσια, στα συστεγαζόμενα και σ' αυτά που έχουν ήδη σοβαρά προβλήματα (150 σχολεία).


Από: Ελευθεροτυπία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΣΥΝΕΞΕΤΑΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ)

Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε όταν γράφουμε έκθεση