Σωρεία λαθών στα Μηχανογραφικά

Παράταση μέχρι τις 5 Ιουλίου για τις διορθώσεις των υποψηφίων

Πλήθος λαθών εντοπίστηκε στη συμπλήρωση των φετινών Μηχανογραφικών Δελτίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κάτι που εξανάγκασε χθες το υπουργείο Παιδείας να δώσει νέα παράταση μέχρι τις 5 Ιουλίου προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη οι υποψήφιοι - αλλά όχι να αλλάξουν προτιμήσεις. Η παράταση αφορά μόνο τους υποψηφίους στα Μηχανογραφικά των οποίων διαπιστώθηκαν λάθη.
Τα σφάλματα στα Μηχανογραφικά Δελτία που υποβλήθηκαν πρώτη φορά φέτος με ηλεκτρονικό τρόπο και, επίσης πρώτη φορά, συμπεριλαμβάνουν δύο κατηγορίες υποψηφίων, έγιναν από εκείνους που ανήκουν στις ειδικές περιπτώσεις πολυτέκνων, τριτέκνων ή κοινωνικών κριτηρίων. Δηλαδή, τους υποψηφίους που διαπίστωσαν ότι τελικά δεν εμπίπτουν σε ειδική περίπτωση, όπως έχουν δηλώσει στο Μηχανογραφικό τους ή, αντιθέτως, από υποψηφίους που εμπίπτουν, αλλά δεν το έχουν δηλώσει. Η νέα προθεσμία αφορά αποκλειστικά τη διόρθωση αυτών των λαθών και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται δεκτή αλλαγή προτιμήσεων σχολών.
Η παράταση κρίθηκε αναγκαία επειδή οι υποψήφιοι που έκαναν λάθη λόγω ελλιπούς ενημέρωσης ή εσφαλμένης εκτίμησης κινδύνευαν να χάσουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς οι διατάξεις που έχουν δώσει τη δυνατότητα εισαγωγής για τις επιπλέον θέσεις σε υποψηφίους οι οποίοι εμπίπτουν σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις προβλέπουν ότι σε περίπτωση μη συνδρομής των προϋποθέσεων υπαγωγής στις ειδικές περιπτώσεις, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται από τα τμήματα εισαγωγής και αποκλείονται κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα ΑΕΙ, ΤΕΙ ή σχολές.
Τώρα, οι υποψήφιοι που έκαναν λάθος και έχουν δηλώσει ήδη ότι επιθυμούν αλλαγή στοιχείων στο Μηχανογραφικό καλούνται να συμπληρώσουν και υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, για την περίπτωση που τους αφορά, επικυρωμένη από το ΚΕΠ ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους για το γνήσιο της υπογραφής, η οποία θα κατατίθεται στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που βρίσκεται πλησιέστερα στον τόπο διαμονής τους.

Από 'ΤΑ ΝΕΑ'

Ήταν περισσότερο από αναμενόμενο να υπάρξουν λάθη, παραλείψεις, καθυστερήσεις...
Τί να πρωτοσχολιάσει κανείς;
Την ιστοσελίδα του Υπουργείου, που προσπαθείς να μπεις στις σελίδες ενημέρωσης και βγάζει 'κινέζικα';
Το γεγονός πως σε 'πέταγε' κάθε φορά που πίστευες πως είχες ολοκληρώσει τη διαδικασία του μηχανογραφικού;
Την έλλειψη ενημέρωσης και ετοιμότητας σε πολλά σχολεία;
Το γεγονός πως σε πολλά Λύκεια δεν έγινε ούτε η στοιχειώδης ενημέρωση για την κατάργηση των μετεγγραφών και τις ειδικές κατηγορίες;
Το τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου για τα μηχανογραφικά που ποτέ δεν ήταν διαθέσιμο;
Το τραγελαφικό της υπόθεσης που αν κάποιο παιδί δεν είχε mail η υποβολή του μηχανογραφικού δεν προχωρούσε;
Σαν ιδέα βέβαια η ηλεκτρονική υποβολή φαίνεται θαυμάσια. Αρκεί να έχουν προβλεφθεί όλες οι παράμετροι, να έχουν γίνει δοκιμές, τα σχολεία να κρατούν το υποστηρικτικό ρόλο τους, η διαδικασία να μην γίνεται σε περιόδους απεργιακών κινητοποιήσεων της ΔΕΗ (!), να υπάρχει internet σε ολόκληρη την περιφέρεια κλπ κλπ κλπ.......
(Αγαπητή κα Υπουργέ, πού νομίζετε πως ζείτε; Στην Σουηδία ή στηνΑγγλία; Μάλλον πρέπει να σας προσκαλέσουμε στην επαρχία να πάρετε λίγη γεύση από Ελλάδα...)  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε όταν γράφουμε έκθεση

Τα Ποιητικά Σχήματα Λόγου

Γεώργιος Βιζυηνός