Εκκληση για την προστασία των μνημείων της Λιβύης

Η UNESCO ανησυχεί για τις καταστροφές που μπορεί να υποστούν
 
 
Την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λιβύης ζητεί από τις αντιμαχόμενες πλευρές η Ουνέσκο ανησυχώντας   για τις καταστροφές που μπορεί να υποστούν από τις ένοπλες συγκρούσεις, τα μνημεία της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της αρχαίας ελληνικής αποικίας της Κυρήνης όπου  βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνα. «Η  πολιτιστική κληρονομιά της Λιβύης  έχει μεγάλη σημασία για την ανθρωπότητα στο σύνολό της», δήλωσε η Ιρίνα Μπόκοβα, επικεφαλής της UNESCO, που εδρεύει στο Παρίσι. Aπευθυνόμενη μάλιστα στους Λίβυους και τις διεθνείς δυνάμεις που επιχειρούν   από  αέρος εναντίον του Καντάφι, τους κάλεσε  να σεβαστούν  τη Σύμβαση της Χάγης του 1954 για την εν καιρώ πολέμου προστασία των πολιτιστικών μνημείων. (Η Λιβύη παρ΄ όλα αυτά, δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας).
Αναφορές για καταστροφές δεν υπάρχουν ακόμη, ωστόσο τρεις  τουλάχιστον  αρχαιολογικές θέσεις προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία λόγω της γειτνίασής τους με την Τρίπολη και με άλλες στρατηγικές περιοχές, που βρίσκονται στην ακτίνα του πεδίου  των συγκρούσεων, όπως ανέφερε εξάλλου ο Φραντσέσκο Μπανταρίν, βοηθός γενικός διευθυντής της UNESCO για τον πολιτισμό.  
Ανάμεσα στις πέντε θέσεις – μνημεία  που είναι ενταγμένα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο,   είναι τα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης Μάγκνα Λέπτις και της αρχαίας φοινικικής πόλης Σαμπράθα  σε απόσταση  130 χιλιομέτρων από  την Τρίπολη. Μια άλλη ευάλωτη θέση είναι η αρχαία πόλη της Κυρήνης, που δόθηκε κάποτε ως  δώρο στην Κλεοπάτρα από τον Ρωμαίο στρατηγό Μάρκο Αντώνιο και βρίσκεται ανατολικά της Βεγγάζης, την πόλη - προπύργιο των ανταρτών της Λιβύης εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι.
Παρόμοιες εκκλήσεις είχε απευθύνει η Ουνέσκο για την προστασία των πολιτιστικών θησαυρών της Αιγύπτου, όπου οι αρχαιοκάπηλοι λεηλάτησαν μουσεία και αρχαιολογικές αποθήκες.

Από : Το Βήμα


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΣΥΝΕΞΕΤΑΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ)

Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε όταν γράφουμε έκθεση